Fibre Channel (SAN)

Reply
New Contributor
Posts: 3
Registered: ‎12-08-2017

I dont know nothing about SAN help me please

HI

 

Team sorry about my english but need help

 

I have 2 brocades

2 v5010 ibm

1 v3700

 

1 x3850 ibm > connect direct to one brocade 

 

i need zonne all ports to this port from server because 

 

like this 

 

Port one is from cannister 1 v5010 

Port two canniester 2

port 4 from another server

port5 is my server backup

 

port 6 7  connect to another switch san

 

i dont configure this envirnoment 

 

but i create a zone in one switch to find all luns in v3700 ... but i dont find disks in v5010 

this server connect in port 5 is microsoft and need see all disks from 3 storages 

 

how i configure zone to port 5 see everthing ?

 

thanks 

Frequent Contributor
Posts: 112
Registered: ‎04-05-2011

Re: I dont know nothing about SAN help me please

Hi,

 

Can you share more info about your environment  ?

 

Could you please connect to the switch IP address and run following commands:

 

switch show

cfgactvshow

nszonemember -a

 

please run this on both brocades

 

 

New Contributor
Posts: 3
Registered: ‎12-08-2017

Re: I dont know nothing about SAN help me please

Follow attached

 

thanks

New Contributor
Posts: 3
Registered: ‎12-08-2017

Re: I dont know nothing about SAN help me please

Vi agora que voce tem o icone do brasil

eu sou novo aqui e ninguem meche no ambiente, meu chefe tambem nao entende nada

eu entendo um pouco basicamente
eu queria que esse server de backup estivesse na mesma zona para ver todos os discos dos 2 storages

queria aprender como configuro uma zona assim nos switchs pela porta e se tem algum perigo zoar algo tipo lun de alguem tipo mesmo disco pra duas luns sei la

se posso fazer isso que tambem nao sei se posso

e com melhor pratica para incluir esse servidor ou esse wwn ou essa porta 5 em todos os grupos para ele poder ver todos os discos,

pq estiver no mesmo grupo so preciso ir dentro do storage e mapear pra lun aqueles discos ou aqueles grupos de discos
Frequent Contributor
Posts: 112
Registered: ‎04-05-2011

Re: I dont know nothing about SAN help me please

[ Edited ]

Hi Baduba,

 

I'm Brazilian, but since this Board is intended to help all people around the world, I prefer to write here in English.

 

 

 

As seen in your logs, you do not have a zone configuration database, so, you probably have default zonning set to all acess.

 

you may confirm that with the command  defzone --show

You probably has committed to all acess.

 

If that is the case, all servers have access to all storage by default. Said that, you need to do a thing called mapping (or masking) on the storage side. this procedure enables a server wwwpn (HBA address) to acces a specified set of luns.

 

The way your switches are configured are not recommended anymore.

go to redbooks.ibm.com and look for a document called Introduction to storage area networking and learn a bit more about that.

 

feel free to contact me if you need some help.

Community Manager
Posts: 234
Registered: ‎03-03-2014

Re: I dont know nothing about SAN help me please

@baduba

 

Thank you for joining the Brocade Community. As @anovelli mentioned this technical forum in English only. Please translate your posts beforehand using this free tool by Google https://translate.google.com/.

 

Jason

Brocade Community Mgr.

@jason_cmgr

Contributor
Posts: 53
Registered: ‎10-02-2017

Re: I dont know nothing about SAN help me please

baduba,

 

In your log Switch A and Switch B you have Zoning: OFF, if you not config zoning you have the next message when you use command #cfgshow

 

Effective configuration:
no configuration in effect

 

then all the zones that you configured are only created but not enabled, so you need, Create a Zoning and put the zones.

 

example:

 

zone1

zone2

zone3

n

 

Create Zoning:

 

cfgcreate "zoning name", "zone1;zone2,zone3" or one zone  cfgcreate "zoningname", "zone1"

cfgsave

cfgenable "zoning name"

 

After that if you use command #cfgshow  you see

 

Effective configuration:
cfg:zoning name
zone1

members
zone2

members.

 

Regards

Frequent Contributor
Posts: 112
Registered: ‎04-05-2011

Re: I dont know nothing about SAN help me please

Hello rocaflqu,

 

Thats right. But since he had limited knowledge on SAN, I recommended him learn a bit more about SAN Zonning before make a big change in his fabric.

 

I helped him in our native language by email so I'm here to give a feedback about that.


Since he has defzone set to all access, all devices reaches all devices. The problem was a missing mapping inside the storage. After he created a host object, added hba ports to it and assigned to the masking, the problem was solved.

 

He has a lot of homework to do. He created an ALIAS object in the SAN, with wwpn's and wwnn's of several devices, there was not an active configuration, and there was some other minor changes to do. But i recommended him to read more before start doing changes.

 

Thanks for your engagement into his problem too. Have a nice day!

 

 

New Contributor
Posts: 3
Registered: ‎12-15-2017

Re: I dont know nothing about SAN help me please

could you please suggest me hitachi SAN document.

External Moderator
Posts: 5,265
Registered: ‎02-23-2004

Re: I dont know nothing about SAN help me please

jeba.roji@infosys.com

 

if you are looking for HDS Storage, post please such question by HDS at

 

https://community.hds.com/welcome

 

 

 

 

TechHelp24

Join the Community

Get quick and easy access to valuable resource designed to help you manage your Brocade Network.