Fibre Channel (SAN)

Reply
Occasional Contributor
Posts: 5
Registered: ‎04-20-2013

brocade 815, link is flapping

Hi.

I have a Brocade 815 FC adapter in a HP DL 360 g5 server (actually it's a rebranded by HP adapter).

It's directly connected to a HP MSA2000 FC storage, and I'm trying to get it working under Solaris 11.0. No luck so far - the link is flapping. I've read about direct connection issues in this forum, so I tried to set the speed to 4Gb - it didn't help. I've also reflashed the bottcode/firmware to 3.2.1 - still flapping.

Here's what I see in dmesg when storage and the adapter has the mode set to point-to-point and the speed to 4G:

Jun 19 09:53:40 billing genunix: BFA BFA_AEN_PORT_DISCONNECT: Base port (WWN = 10:00:00:05:1e:fa:ea:fe) lost fabric connectivity.

Jun 19 09:53:40 billing bfa: bfad0: Link Down

Jun 19 09:53:40 billing genunix: BFA BFA_AEN_LPORT_DISCONNECT: Logical port lost fabric connectivity: WWN = 10:00:00:05:1e:fa:ea:fe Role = Initiator.

Jun 19 09:53:40 billing genunix: BFA BFA_AEN_PORT_ONLINE: Base port online: WWN = 10:00:00:05:1e:fa:ea:fe.

Jun 19 09:53:40 billing bfa: bfad0: Link Up

Jun 19 09:53:40 billing bfa: WARNING: bfad0-bfad_fcxp_alloc_send: fc_pkt ffffff081f068dc0 ELS ACC for unsol ELS  cmd_code 0x4 oxid 0xc is not supported yet

Jun 19 09:53:44 billing genunix: BFA BFA_AEN_PORT_DISCONNECT: Base port (WWN = 10:00:00:05:1e:fa:ea:fe) lost fabric connectivity.

Jun 19 09:53:44 billing bfa: bfad0: Link Down

Jun 19 09:53:44 billing genunix: BFA BFA_AEN_LPORT_DISCONNECT: Logical port lost fabric connectivity: WWN = 10:00:00:05:1e:fa:ea:fe Role = Initiator.

Jun 19 09:53:44 billing genunix: BFA BFA_AEN_PORT_ONLINE: Base port online: WWN = 10:00:00:05:1e:fa:ea:fe.

Jun 19 09:53:44 billing bfa: bfad0: Link Up

Jun 19 09:53:44 billing bfa: WARNING: bfad0-bfad_fcxp_alloc_send: fc_pkt ffffff081f068dc0 ELS ACC for unsol ELS  cmd_code 0x4 oxid 0xe is not supported yet

Jun 19 09:53:44 billing genunix: BFA BFA_AEN_PORT_DISCONNECT: Base port (WWN = 10:00:00:05:1e:fa:ea:fe) lost fabric connectivity.

Jun 19 09:53:44 billing bfa: bfad0: Link Down

Jun 19 09:53:44 billing genunix: BFA BFA_AEN_LPORT_DISCONNECT: Logical port lost fabric connectivity: WWN = 10:00:00:05:1e:fa:ea:fe Role = Initiator.

Jun 19 09:53:45 billing genunix: BFA BFA_AEN_PORT_ONLINE: Base port online: WWN = 10:00:00:05:1e:fa:ea:fe.

Jun 19 09:53:45 billing bfa: bfad0: Link Up

Jun 19 09:53:45 billing bfa: WARNING: bfad0-bfad_fcxp_alloc_send: fc_pkt ffffff081f068dc0 ELS ACC for unsol ELS  cmd_code 0x4 oxid 0x10 is not supported yet

Jun 19 09:53:49 billing genunix: BFA BFA_AEN_PORT_DISCONNECT: Base port (WWN = 10:00:00:05:1e:fa:ea:fe) lost fabric connectivity.

Jun 19 09:53:49 billing bfa: bfad0: Link Down

Jun 19 09:53:49 billing genunix: BFA BFA_AEN_LPORT_DISCONNECT: Logical port lost fabric connectivity: WWN = 10:00:00:05:1e:fa:ea:fe Role = Initiator.

Jun 19 09:53:49 billing genunix: BFA BFA_AEN_PORT_ONLINE: Base port online: WWN = 10:00:00:05:1e:fa:ea:fe.

Jun 19 09:53:49 billing bfa: bfad0: Link Up

Jun 19 09:53:49 billing bfa: WARNING: bfad0-bfad_fcxp_alloc_send: fc_pkt ffffff081f068dc0 ELS ACC for unsol ELS  cmd_code 0x4 oxid 0x12 is not supported yet

I've also tried to set the link mode and speed on the storage to loop/4G, after this I've got the link up, but on first try to get LUNs from the adapter I get this:

Jun 19 10:41:58 billing bfa: bfad0: PWWN: 100000051efaeafe  NWWN: 200000051efaeafe

Jun 19 10:41:58 billing bfa: bfad0: Model: Brocade-815  Serial Number: AVN0431F03J

Jun 19 10:41:58 billing fcip: WARNING: fcip(0x0): Failed to alloc unsolicited bufs

Jun 19 10:41:58 billing fcip: NOTICE: fcip(0): port attach failed

Jun 19 10:41:58 billing fctl: NOTICE: fctl(0): attach failed for SunFC FCIP v1.61

Jun 19 10:41:58 billing fcsm: NOTICE: fcsm(0): attached to path /pci@0,0/pci8086,25f8@4/pci103c,1743@0/fp@0,0

Jun 19 10:41:58 billing genunix: fp0 is /pci@0,0/pci8086,25f8@4/pci103c,1743@0/fp@0,0

Jun 19 10:41:58 billing bfa: WARNING: bfad0-bfad_bind_port: Failed to bind - error 0x35

Jun 19 10:41:59 billing genunix: BFA BFA_AEN_PORT_ONLINE: Base port online: WWN = 10:00:00:05:1e:fa:ea:fe.

Jun 19 10:41:59 billing bfa: bfad0: Link Up

Jun 19 10:41:59 billing fctl: WARNING: fp(0)::Topology discovery failederror=0xffffffff

Jun 19 10:42:02 billing pcplusmp: pcplusmp: ide (ata) instance 1 irq 0xf vector 0x40 ioapic 0x8 intin 0xf is bound to cpu 1

Jun 19 10:42:47 billing mac: NOTICE: bnx1 unregistered

Jun 19 10:42:47 billing bfa: Brocade FCA Driver has been unloaded succesfully

Jun 19 10:42:47 billing last message repeated 1 time

Jun 19 10:42:47 billing vga_arbiter: vga_arbiter: device added: PCI:0:1:3.0,decodes=iomemIOMEM,owns=iomemIOMEM,legalocks=none,normlocks=none

Jun 19 10:42:47 billing vga_arbiter: 1 vga device(s) found

Jun 19 10:42:47 billing rootnex: vga_arbiter0 at root

Jun 19 10:42:47 billing genunix: vga_arbiter0 is /vga_arbiter

Jun 19 10:42:47 billing bfa: Brocade FCA Driver has been unloaded succesfully

Jun 19 10:42:47 billing last message repeated 2 times

And then no remote ports or LUNs are showing.

Can someone point me to some useful direction ?

Thanks.

Occasional Contributor
Posts: 5
Registered: ‎04-20-2013

Re: brocade 815, link is flapping

I just tried it under Linux - it works with the same configurations Solaris refused to work with. This is kinda sad. :/

Valued Contributor
Posts: 761
Registered: ‎06-11-2010

Re: brocade 815, link is flapping

Hi,

Would it be an option to connect the hba to a switch, at least to see if works that way?

On the other hand, does the storage array support FC-AL?

Valued Contributor
Posts: 761
Registered: ‎06-11-2010

Re: brocade 815, link is flapping

As per the Adapter Admin guide:

FC-AL is supported on Windows, Linux, and VMware platforms only.

So P2P seems to be the only option here.

Join the Community

Get quick and easy access to valuable resource designed to help you manage your Brocade Network.