Fibre Channel (SAN)

Reply
Occasional Contributor
Posts: 18
Registered: ‎07-22-2013

One of 4 trunk ports is not working


I have two 32 ports Brocade switches. Port 0, one out of 4 trunk ports is not functioning. The following is the output. I switched the other cable, the same. Link lights on both side are on. It says "No License", but I am sure it is licensed 0-15

Could anybody please help out? Thanks!

switchA> portshow 0
portName:
portHealth: No License

Authentication: None
portDisableReason: None
portCFlags: 0x1
portFlags: 0x1   PRESENT U_PORT
portType:  10.0
portState: 2    Offline
portPhys:  6    In_Sync
portScn:   2    Offline
port generation number:    71
portId:    190000
portIfId:    43020002
portWwn:   20:00:00:05:1e:34:87:18
portWwn of device(s) connected:
        None
Distance:  normal
portSpeed: 4Gbps

Interrupts:        0          Link_failure: 1          Frjt:         0
Unknown:           0          Loss_of_sync: 3384818    Fbsy:         0
Lli:               870141060  Loss_of_sig:  6769628
Proc_rqrd:         0          Protocol_err: 0
Timed_out:         0          Invalid_word: 0
Rx_flushed:        0          Invalid_crc:  0
Tx_unavail:        0          Delim_err:    0
Free_buffer:       0          Address_err:  0
Overrun:           0          Lr_in:        4
Suspended:         0          Lr_out:       1
Parity_err:        0          Ols_in:       1
2_parity_err:      0          Ols_out:      3
CMI_bus_err:       0

switchA> switchshow
switchName:     SANBFL25
switchType:     32.0
switchState:    Online
switchMode:     Native
switchRole:     Principal
switchDomain:   25
switchId:       fffc19
switchWwn:      10:00:00:05:1e:34:87:18
zoning:         ON (BM_DW_ES_V1)
switchBeacon:   OFF

Area Port Media Speed State
==============================
  0   0   id    4G   In_Sync
  1   1   id    N4   Online    E-Port  10:00:00:05:1e:35:21:d5 "SANBFL21" (downstream)(Trunk master)
  2   2   id    N4   Online    E-Port  (Trunk port, master is Port  1 )
  3   3   id    N4   Online    E-Port  (Trunk port, master is Port  1 )
  4   4   id    N2   Online    F-Port  50:06:0e:80:04:ea:d1:10
  5   5   id    N2   Online    F-Port  50:06:0e:80:04:ea:d1:30
  6   6   id    N2   Online    F-Port  50:06:0e:80:04:ea:d1:50

switchB> portshow 0
portName:
portHealth: OFFLINE

Authentication: None
portDisableReason: None
portCFlags: 0x1
portFlags: 0x1   PRESENT U_PORT
portType:  10.0
portState: 2    Offline
portPhys:  4    No_Light
portScn:   2    Offline
port generation number:    1261
portId:    150000
portIfId:    43020002
portWwn:   20:00:00:05:1e:35:21:d5
portWwn of device(s) connected:
        None
Distance:  normal
portSpeed: N4Gbps

Interrupts:        0          Link_failure: 2          Frjt:         0
Unknown:           0          Loss_of_sync: 3373395    Fbsy:         0
Lli:               6760066    Loss_of_sig:  3373397
Proc_rqrd:         0          Protocol_err: 0
Timed_out:         0          Invalid_word: 0
Rx_flushed:        0          Invalid_crc:  0
Tx_unavail:        0          Delim_err:    0
Free_buffer:       0          Address_err:  0
Overrun:           0          Lr_in:        4
Suspended:         0          Lr_out:       3
Parity_err:        0          Ols_in:       1
2_parity_err:      0          Ols_out:      4
CMI_bus_err:       0

switchB> switchshow
switchName:     SANBFL21
switchType:     32.0
switchState:    Online
switchMode:     Native
switchRole:     Subordinate
switchDomain:   21
switchId:       fffc15
switchWwn:      10:00:00:05:1e:35:21:d5
zoning:         ON (BM_DW_ES_V1)
switchBeacon:   OFF

Area Port Media Speed State
==============================
  0   0   id    N4   No_Light
  1   1   id    N4   Online    E-Port  10:00:00:05:1e:34:87:18 "SANBFL25" (upstream)(Trunk master)
  2   2   id    N4   Online    E-Port  (Trunk port, master is Port  1 )
  3   3   id    N4   Online    E-Port  (Trunk port, master is Port  1 )
  4   4   id    N2   No_Light
  5   5   id    N2   No_Light
  6   6   id    N2   No_Light
  7   7   id    N2   No_Light
  8   8   id    N2   Online    F-Port  50:06:0b:00:00:30:25:e2
  9   9   id    N2   Online    F-Port  50:06:0b:00:00:30:25:da
10  10   id    N2   Online    F-Port  50:06:0b:00:00:30:26:06
11  11   id    N2   Online    F-Port  50:06:0b:00:00:30:26:08
12  12   id    N2   No_Light
13  13   id    N2   No_Light
14  14   id    N2   No_Light
15  15   id    N2   No_Light
16  16   id    N4   No_Module
17  17   id    N2   No_Light
18  18   id    N2   Online    F-Port  50:06:0b:00:00:30:28:cc
19  19   id    N2   Online    F-Port  50:06:0b:00:00:30:28:28
20  20   id    N2   Online    F-Port  50:01:43:80:00:b5:e3:22
21  21   id    N2   Online    F-Port  50:01:43:80:00:b5:e3:14
22  22   id    N2   No_Light
23  23   id    N2   No_Light
24  24   id    N2   Online    F-Port  50:06:0b:00:00:30:25:6e
25  25   id    N2   No_Light
26  26   id    N2   No_Light
27  27   id    N2   No_Light
28  28   id    N2   Online    F-Port  21:00:00:e0:8b:8e:eb:d1
29  29   id    N2   No_Light
30  30   id    N2   Online    F-Port  50:06:0b:00:00:30:25:66
31  31   id    N2   Online    F-Port  50:06:0b:00:00:30:25:6c

External Moderator
Posts: 4,929
Registered: ‎02-23-2004

Re: One of 4 trunk ports is not working

try first to clear the log "portlogclear" another option is to replace the SFP,

what happened ?

TechHelp24
Occasional Contributor
Posts: 18
Registered: ‎07-22-2013

Re: One of 4 trunk ports is not working

I did both suggestions, no luck. On one switch, the port 0 led status is off, but speed light is on. on the other switch, the led status is on, the speed light is off.

I aslo notcied portSpeed is different between these 2 switch on port0. It should be N4Gbps, since the other ports are all N4Gbps, how to change it to N4Gbps from 4Gpbs?

portSpeed: N4Gbps
portSpeed: 4Gbps

any idear?

Thanks!

External Moderator
Posts: 4,929
Registered: ‎02-23-2004

Re: One of 4 trunk ports is not working

portSpeed: N4Gbps

portSpeed: 4Gbps

keep in mind, port setting in a trunk group must have same settings, the output show one port is set as Auto Negotiation the other is set as Fixed 4G

set both port for short time as persistent disable "portcfgpersistentdisable" unplug the cable and try to adjust it first.

then enable the port again with "portcfgpersistentenable"

if this not work, disable the port again and do "portcfgdefault"

if the error persist try to change the cable.

TechHelp24
Occasional Contributor
Posts: 18
Registered: ‎07-22-2013

Re: One of 4 trunk ports is not working

We are making progress, as soon as I change the port to "auto", port0 on both switch seems "online" now. however, why port0 becomes "master" as well, port1 becomes "downstream master".

how do i clean this up? what is downstream master, should I keep it?

Area Port Media Speed State

==============================

  0   0   id    N2   Online    E-Port  10:00:00:05:1e:35:21:d5 "SWITCHA" (Trunk master)

  1   1   id    N4   Online    E-Port  10:00:00:05:1e:35:21:d5 "SWITCHA" (downstream)(Trunk master)

  2   2   id    N4   Online    E-Port  (Trunk port, master is Port  1 )

  3   3   id    N4   Online    E-Port  (Trunk port, master is Port  1 )

  4   4   id    N2   Online    F-Port  50:06:0e:80:04:ea:d1:10

.............................

Area Port Media Speed State

==============================

  0   0   id    N2   Online    E-Port  10:00:00:05:1e:34:87:18 "SWITCHB" (Trunk master)

  1   1   id    N4   Online    E-Port  10:00:00:05:1e:34:87:18 "SWITCHB" (upstream)(Trunk master)

  2   2   id    N4   Online    E-Port  (Trunk port, master is Port  1 )

  3   3   id    N4   Online    E-Port  (Trunk port, master is Port  1 )

  4   4   id    N4   No_Light

External Moderator
Posts: 4,929
Registered: ‎02-23-2004

Re: One of 4 trunk ports is not working

->however, why port0 becomes "master" as well, port1 becomes "downstream master".

this is correct, when a Trunk is formed.

however show to me as some is not correct set in remain port 2 and 3.

check accurately all Port config between a Trunk "portcfgshow" and if necessary take action to set it correct.

post here please output from "trunkshow"

TechHelp24
External Moderator
Posts: 4,929
Registered: ‎02-23-2004

Re: One of 4 trunk ports is not working

noted another problem.

->

0   0   idN2   OnlineE-Port  10:00:00:05:1e:35:21:d5 "SWITCHA" (Trunk master)

port 0 is set as N2, show as you have here 2G SFP inserted, where port 1,2, and 3 hare fitted with 4G SFP. "N4"

post please additional output from "sfpshow"

TechHelp24
Contributor
Posts: 27
Registered: ‎10-05-2011

Re: One of 4 trunk ports is not working

seems that you have 2 trunks now. one port 0 and one with port 1 to 3.

all ports in a trunk must have the same speed.

trunkshow and islshow should tell you more.

I would do a portcfgdefault 0 on both switches, if you have 4G swiotches. otherwise do a portcfgspeed 0 4 afterwards

Could it be that one of your SFP's only capable to run @ 2G?

Guess the correct command is sfpshow to see the capabilities of you port 0 sfp's

Cheers

Uli

External Moderator
Posts: 4,929
Registered: ‎02-23-2004

Re: One of 4 trunk ports is not working

uli,

I'm the opinion in order to avoid some confusion, it is not necessary to post same answer

please see my preview post.

TechHelp24
Contributor
Posts: 27
Registered: ‎10-05-2011

Re: One of 4 trunk ports is not working

Parallel writing .. :-)

Uli

Join the Community

Get quick and easy access to valuable resource designed to help you manage your Brocade Network.